joi, 28 iunie 2007

«Ia aminte la tine însuţi!» sau «Să învăţăm a ne îngriji copii!»

Am întâlnit foarte mulţi copii nervoşi, iar părinţii se întreabă care este explicaţia, pentru că medicul le-a zis că nu sunt probleme de sănătate. Considerăm că starea de nervozitate a copiilor are mai degrabă cauze duhovniceşti decât fizice sau măcar cu implicaţii duhovniceşti.

Copii sunt nervoşi şi părinţii nu ştiu de ce. Iată de ce:

1) Mai întâi din cauza lor, a părinţilor, pentru că nu se roagă sau se roagă formal. Când te rogi mai consistent, se imprimă o stare de linişte în casă. Roagă-te jumătate de oră şi se vor linişti copii. Încearcă să devii un om al rugăciunii şi lucrurile se vor aşeza în normalitatea lor.

2) Pentru că n-au fost învăţaţi copii să se roage. Arătăm o grijă exagerată faţă de viaţa biologică a copilului (hrană, îmbrăcăminte, condiţii de trai), dar suntem indiferenţi aproape în totalitate faţă de maturizarea lor spirituală. Nu-i ajutăm şi nu-i învăţăm să se roage.

3) Pentru că nu ne ocupăm suficient de copii. Îi lăsăm în voia sorţii, noi avem alte preocupări (profesionale, afaceri, etc). N-avem timp să-i ascultăm pe copii, să ne jucăm cu ei, să ieşim la o plimbare într-un parc sau în afara oraşului, la liziera unei păduri sau în alte locuri plăcute oricărui om.

4) Pentru că nu avem răbdare să-i învăţăm pe copii. Noi îi tratăm pe cei mici ca şi cum ar trebui să ştie tot ce ştim noi. Refuzăm să-i învăţăm pentru că noi nu ştim că ei nu ştiu, ci considerăm că ar trebui să ştie. Copilului, trebuie să-i repeţi mereu învăţăturile bune, pentru a se deprinde cu ele.

5) Pentru că nu ne iubim copii la modul corect şi sănătos al cuvântului.

6) Din cauza televizorului sau al calculatorului. Am auzit de copii, cu vârsta de 11-15 ani, care stau 6-8 ore la calculator. Total greşit şi nu se poate ca acel copil să fie liniştit şi să se dezvolte normal.

7) Din cauza alimentaţiei. Trebuie să învăţăm să-i hrănim pe copii, nu cu snacks-uri sau chips-uri, ci cât mai natural şi fără să schimbăm prea mult firea alimentului.

Luând aminte la cele de mai sus cred că trebuie să înţelegem că pentru a fi mai liniştiţi copii noştri, trebuie să ne schimbăm stilul de viaţă şi-atunci copii vor fi altfel. Ei vor fi aşa cum ni-i dorim şi cum trebuie să fie. Doamne ajută!

Preot dr. Ioan Chirvasă


Niciun comentariu: