joi, 28 iunie 2007

Împreună împotriva suferinţei şi discriminării

În perioada Februarie – Septembrie 2007, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă Centrul InfoAdolescent, Grupul. Şcolar. I. Holban şi Parohia Sf. Proroc Daniel CUG desfăşoară proiectul Împreună împotriva suferinţei şi discriminării.

A purta crucea unei deficienţe - fie ea fizică sau psiho-motorie – este un lucru greu şi pentru un adult. Pentru un copil sau tânăr este însă şi mai greu. Acest fel de deficienţe implică, în primul rând, limitări de ordin fizic ce fac dificilă deplasarea, practicarea unor sporturi, îndeplinirea unor activităţi care necesită o mobilitate mai mare, accesul în anumite locuri. Mai mult, durerea fizică este frecvent un «aliat» al acestor deficienţe, necesitând adesea spitalizări şi tratamente costisitoare şi de lungă durată.

Cel mai dureros însă pentru un copil sau tânăr cu deficienţe este să nu poată fi în compania celorlalţi, să fie privit cu condescendenţă, să fie marginalizat doar pentru ca este diferit.

Ca adolescent cu deficienţe e greu să-ţi faci prieteni din anturajul celor fără probleme de sănătate, să ieşi împreună cu ei, să te îndrăgosteşti şi celălalt să-ţi răspundă şi să te accepte aşa cum eşti.

Uneori apar şi gânduri de revoltă - de ce eu Doamne, de deznădejde – niciodată n-o să pot avea o viaţă normală invadează conştiinţa celui care se vede diferit de ceilalţi. Acolo unde a luat ceva, Dumnezeu a înlocuit cu un dram de sensibilitate sufletească în plus: copii, tinerii cu deficienţe sunt mai sensibili faţă de suferinţă, se gândesc mai serios la consecinţele alegerilor lor în viaţă şi, de cele mai multe ori, sunt mai responsabili.

Proiectul Împreună împotriva suferinţei şi discriminării îşi propune să contribuie la dezvoltarea abilităţilor de viaţă şi informarea tinerilor cu deficienţe neuromotorii din Grupul Şcolar I. Holban Iaşi în vederea prevenirii comportamentelor de risc (transmiterea HIV şi comportamentele violente în familie), formării unei atitudini creştine, responsabile faţă de relaţiile de cuplu şi creşterii gradului de integrare şi toleranţă socială faţă de alte grupuri discriminate (spre ex. tinerii infectaţi HIV).

În acest sens, în sprijinul tinerilor se desfăşoară mai multe tipuri de activităţi:

În luna februarie a fost înfiinţat în Grupul Şcolar. I. Holban – Clubul Agapis , unde cca. 30 de elevi beneficiază de activităţi extraşcolare .

Aici, cursuri de dezvoltare personala, prin tinerii au posibilitatea să-şi dezvolte abilităţile de empatizare şi de gestionare a emoţiilor, să-şi formeze o mai bună imagine de sine, abilităţi de administrare eficientă a timpului şi lucru în echipă, de rezolvare a conflictelor, de asertivitate şi ascultare activă, de gestionare a situaţiilor generatoare de stres.

Prin cursuri de educaţie premaritala şi traininguri educative pentru elevi ei vor dobândi cunoştinţe care să le permită creionarea unei viziuni realiste asupra sexualităţii şi vor avea valori morale care să conducă la adoptarea unor atitudini responsabile faţă de sexualitatea pre şi postmaritală, ţinând cont că o parte dintre tineri deja şi-au început viaţa sexuală. Tinerii sunt ajutaţi să înţeleagă complexitatea relaţiilor de cuplu, riscurile şi consecinţele pe care le antrenează opţiunile greşite şi modalităţile de preîntâmpinare/abordare a fenomenului violenţei domestice în viaţa personală sau a comunităţii familiale din care fac parte.

Activităţile catehetice şi vizitele in parohie (parohia partener - Sf. Proroc Daniel CUG) desfăşurate cu ajutorul pr. paroh Chirvasă Ioan îi vor încuraja pe tineri să se împrietenească cu tinerii din parohie şi să se apropie de Dumnezeu.

Prin concursurile de eseuri şi desen incluse în activităţi tinerii membri ai Clubului Agapis au posibilitatea să-şi valorizeze talentul artistic şi să-şi exprime viziunea asupra vieţii.

Vizitele in alte centre similare – C.P. Guliver, C.P. Păunescu îi vor ajuta să înţeleagă că există şi alte tipuri de suferinţă, precum şi modul în care fiecare îşi duce crucea dată de Dumnezeu.

Şi pentru că tinerii au nevoie de destindere, picnicurile, ieşirile în aer liber şi jocurile vor însoţi activităţile proiectului pe tot parcursul lor.

Membrii Clubului Agapis au vizitat deja parohia Sf. Prooroc Daniel în lunile aprilie-mai iar pr. paroh a avut întâlniri cu tinerii şi în mediul lor şcolar. Tinerii s-au arătat interesaţi de perspectivele Bisericii asupra relaţiilor de prietenie şi iubire, de modalităţile în care se pot apropia de Hristos, de primenirea sufletească.

Câţiva tineri din parohie au hotărât să-şi dedice o parte din timpul liber pentru a fi alături de membrii Clubului. Câteva fete inimoase ne însoţesc săptămânal la Grupul Şcolar I. Holban pentru activităţile de club.

Chiar dacă nu aveţi timp sau resurse materiale să vă implicaţi în acest proiect, un zâmbet prietenos, un cuvânt cald adresat unei persoane cu deficienţe, o rugăciune ca Dumnezeu să le dea putere şi sănătate trupească şi sufletească poate fi la îndemâna oricui.

Hristos a promis că unde se vor aduna doi sau trei în numele Său acolo va fi şi el cu ei iar cei care vor face fapte de milostenie materială şi sufletească vor dobândi Împărăţia Cerurilor.

Să ne lucrăm mântuirea alături de cei pe care Hristos îi rânduieşte întru slăbiciune şi îi aduce în preajma noastră.

Mihaela Simion – Centrul InfoAdolescent


Niciun comentariu: