Întru mulţi ani, Înalt Prea Sfinţia Voastră!
«Arhiereul este, înainte de toate, martor şi mărturisitor al iubirii lui Dumnezeu pentru lume». Acesta este crezul noului mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, despre slujirea arhierească.
Ziua de 5 martie 2008 a fost un bun prilej pentru noi, preoţi şi credicioşi din Arhiepiscopia Iaşilor ca să înţelegem încă o dată că necunoscute sunt căile Domnului.
În Biserica Ortodoxă se vorbeşte mult de vocaţie sau chemare pentru slujirea preoţească. Alegerea Î.P.S. Teofan ca mitropolit al Moldovei a surprins pe toată lumei, dar am înţeles cu toţii că este lucrarea tainică a lui Dumnezeu.
Î.P.S. Teofan s-a născut l 19 octombrie 1959 în comuna Corbi, judeţul Argeş, într-o familie cu şapte copii. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova, apoi Facultăţii de Teologie din Bucureşti, prezentând ca teză de licenţă: „Voturile monahale în lumina desăvârşirii creştine”.
După obţinerea licenţei, intră în monahism la Schitul Crasna din judeţul Prahova. Trebuie amintit faptul că acest aşezământ monahal a dat şase din actualii membri ai Sfântului Sinod: un mitropolit – Teofan, un arhiepiscop – Teodosie şi patru episcopi.
Între anii 1986-1990 a studiat la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris, obţinând titlul de Doctor în Teologie cu o lucrare despre opera Sfântului Maxim Mărturisitorul. În paralel, mai exact 1987-1990, Î.P.S. Teofan a fost duhovnic la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy en Othe.
Din 1991 a fost Episcop-vicar Patriarhal timp de nouă ani. Cunoştinţele de franceză, engleză şi italiană i-au fost de ajutor în coordonarea relaţiilor Patriarhiei Române cu alte Biserici şi cu comunităţile româneşti din diaspora. Mitropolitul ales al Moldovei şi Bucovinei a participat la evenimente importante pentru lumea ortodoxă cum ar fi întronizarea Patriarhului Ierusalimului în noiembrie 2005.
Î.P.S. Teofan a devenit Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei în octombrie 2000. În această calitate a desfăşurat o bogată activitate ce s-a axat pe diferite planuri: social, caritativ, misionar, cultural. Mitropolitul Olteniei a venit în ajutorul celor aflaţi în dificultate prin înfiinţarea a numeroase aşezăminte sociale: Aripi de Lumină, Sfântul Dimitrie Basarabov, Casa Samuel. De asemenea, a fost preşedinte de onoare al Fundaţiei „Vasiliada” care doreşte să combată fenomenele de marginalizare şi excludere socială, şi al Fundaţiei „Cuvântul care zideşte” ce promovează valorile culturale şi spirituale creştine. Cu privire la activitatea filantropică, presa locală şi centrală au evidenţiat rolul activ în sprijinirea comunităţii din localitatea Rest, judeţul Gorj, afectată de inundaţii în 2006. de altfel, Î.P.S. Teofan a oficiat Slujba de Înviere în tabăra sinistraţilor. Conştient că propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu prin media este foarte necesară în societatea contemporană, după cum declara pentru Radio România Actualităţi, Î.P.S. Teofan a înfiinţat postul de radio Logos în 2005. Pe plan cultural, a pus bazele tipografiei eparhiale care a publicat traduceri din Sfinţii Părinţi, numeroase cărţi ale Arhimandritului Teofil Părăian şi ale monahiei Siluana Vlad.
Î.P.S. Teofan s-a îngrijit şi de fii săi duhovniceşti din afara graniţelor. Astfel pe 1 decembrie 2002 s-a aflat în Kandahar, alături de militarii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova, iar în iulie 2004, i-a vizitat pe soldaţii aceluiaşi batalion din Irak.
În prima declaraţie după alegerea sa ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Î.P.S. Teofan a mărturisit că se îndreaptă spre Iaşi „cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste”. De asemenea, şi-a exprimat nădejdea că rugăciunile tuturor sfinţilor care au propovăduit pe pământul Moldovei îl vor sprijini să îndeplinească slujirea la care a fost chemat.
În ceea ce priveşte priorităţile activităţii în calitate de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Î.P.S. Teofan a enumerat: viaţa parohială, viaţa mănăstirească, instituţiile de caritate şi cele medicale. Totuşi a declarat adeseori că „educaţia, în diferitele ei forme (cateheză, şcoli teologice, studierea religiei în şcoală, media şi învăţământul confesional) este arealul” spre care se va îndrepta cu predilecţie.
Bine aţi venit în Moldova, Înalt Prea Sfinţia Voastră!
Redacţia